Zo maak je van online boekhouden een succes

Studentoverdegrens.nl

Zo maak je van online boekhouden een succes

Overweeg je om over te stappen op online boekhouden? Dan wil je natuurlijk dat dit voor je gaat werken, en dat je zo in de toekomst tijd kunt besparen en makkelijker kunt werken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je van online boekhouden een succes maakt.

Tip 1: Neem de tijd
Werken met een nieuw programma kost even wat tijd om eraan te wennen. Bekijk instructiefilmpjes op de website van de softwareproducent en neem de tijd om met het programma te oefenen. Als je iets niet begrijpt, is er altijd de helpdesk van je softwareaanbieder of zijn er diverse fora op internet. Durf om hulp te vragen. Zo kun jij uiteindelijk zo goed mogelijk werken met je nieuwe software. Klik hier voor cursussen om je het zo makkelijk mogelijk te maken.

Tip 2: Digitaliseer waar mogelijk
Nu jouw administratie online is, is het wel zo handig dat je gegevens ook in digitale vorm beschikbaar zijn. Stop met het versturen van papieren facturen en doe dit elektronisch. Vraag je leveranciers of zij hun rekeningen voortaan naar je kunnen mailen. En scan papieren documenten meteen in. Als je nog veel papieren binnenkrijgt, kun je kiezen voor scan- en herkensoftware om de gegevens te kunnen inlezen.

Tip 3: Begin op het juiste moment
Het is het handigst om aan het begin van een kalenderjaar te beginnen met online boekhouden. Dan hoef je niet al te veel gegevens over te zetten en heb je de bestanden van het hele jaar bij elkaar voor de jaaraangifte. Je kunt op elk ander moment ook beginnen, maar dan ben je iets meer tijd kwijt met converteren. Als je al (niet online) boekhoudsoftware gebruikte, valt dat overzetten doorgaans overigens wel mee. Je exporteert je oude gegevens en voert ze in je nieuwe systeem.

Ook kan je kijken naar een cursus boekhouden als je denkt dat je na deze tips nog niet klaar bent voor online boekhouden.