Alle kosten die bij importeren van een auto zitten

Studentoverdegrens.nl

Alle kosten die bij importeren van een auto zitten

Wil je een auto importeren vanuit het buitenland en je wilt weten welke kosten dit met zich meebrengt, dan is het in eerste instantie belangrijk om te weten of de auto van binnen de EU is, of van buiten de EU moet komen. Want de kosten van transport, btw, invoerrechten en typegoedkeuring zullen dan verschillen. Toch zijn er een aantal kosten waar je altijd mee te maken krijgt, of je nu een auto importeert vanuit de EU of uit Amerika, dat maakt niet uit. Als je nou niet uit de kosten komt zijn er partijen zoals Automotive import die je hierbij kunnen helpen.

Enkele kosten waar je altijd mee te maken krijgt


Komt je importauto uit een EU-land, dan krijg je meestal niet te maken met btw, omdat deze al is voldaan in het land zelf. Haal je je auto uit een land buiten de EU, dan moet je altijd de 21 % btw betalen over zowel de aankoopprijs, de invoerrechten als de transportkosten.

BPM
Waar je de importauto ook vandaan haalt, BPM moet je altijd betalen. Daar kom je gewoon niet onderuit. Er zijn verschillende rest BPM berekeningen mogelijk, maar de basis is dat de berekening wordt gemaakt over de gecombineerde CO2 uitstoot.

Op welke manier je de BPM ook berekent er is er maar één die het meest voordelig uitpakt. Zorg ervoor dat de BPM altijd juist is uitgerekend, want je mag maar één keer een BPM aangifte te doen. Blijkt de BPM niet juist te zijn, dan kun je een flinke naheffing verwachten.

Transportkosten
Of je nu je auto importeert vanuit Duitsland of hem vanuit Amerika moet laten overkomen, hij moet in ieder geval getransporteerd worden. Je betaalt voor het laten transporteren of het vervoeren met een autoambulance een ander bedrag dan als je de auto zelf met een importkenteken naar Nederland rijdt.

Keuringskosten RDW
Als de auto in Nederland is moet de auto worden voorzien van een Nederlands kenteken. Echter dat kenteken krijg je niet zomaar, daarvoor moet de auto gekeurd worden. Deze keuring wordt uitgevoerd door het RDW. Je auto moet voldoen aan de Europese typegoedkeuring. Komt je auto uit een EU land, dan is een eenvoudige keuring genoeg, de kosten bedragen zo'n € 107,33. Komt de auto echter van buiten de EU dan moet er een grondig onderzoek plaatsvinden. De kosten hiervan zijn flink hoger dan die € 107,33.

Extra kosten voor verscheping
Auto's, die worden geïmporteerd vanuit een ander land dan binnen de EU zoals Amerika brengen extra kosten met zich mee. Je auto zal verscheept moeten worden.

Afhankelijk van de plaats, de omvang van de auto en de manier van verschepen, wordt het bedrag vastgesteld. Je kan je auto laten verschepen via roll-on-roll-off, maar je kunt er ook voorkiezen om je auto te laten vervoeren in een container. Dit zijn de totale kosten auto importeren.